Chiptuning bij Chip-Motion


Chiptuning is het elektrisch opvoeren van moderne automotoren. Hierbij ontstaat een prestatieverbetering van de auto. Wij maken hierbij gebruik van software op maat die de motorprestaties verhogen. De meeste motoren in moderne auto’s worden door een Electronic Control Unit (ECU) aangestuurd. De ECU regelt onder meer de hoeveelheid brandstof dat wordt ingespoten, de turbodruk, de stand van het gaspedaal en het ontstekingstijdstip. Het is dus duidelijk dat de ECU een ontzettend belangrijk en invloedrijk onderdeel is van de auto. Chip-Motion beschikt over geavanceerde apparatuur waarmee wij de software van de ECU kunnen aanpassen. Door de aanpassingen in de software, kunnen wij de motor anders afstellen. Denk hierbij aan het aanpassen van het vermogen, de snelheidsbegrenzer uitschakelen, brandstofregeling en aanpassen van parameters in de ECU.

De ECU (motormanagement/motorcomputer) in de motor bevat software. Wij kunnen deze software op maat aanpassen, zonder dat de motor onherstelbaar beschadigd raakt. Wij chiptunen door de parameters opnieuw op elkaar af te stemmen. Dit resulteert bij motoren met turbo of een andere vorm van laaddrukvermogen van 20 tot 40% prestatieverbetering. De prestaties met betrekking tot koppel (trekkracht) en het vermogen (topsnelheid) zullen hierbij verhoogd worden. Als uw auto over een atmosferische motor beschikt is de winst 6 tot 8%, waardoor uw auto sneller optrekt en de topsnelheid wordt verhoogt.

Fabrikanten chiptunen niet, maar wat is hier de reden van? Fabrikanten leveren tegenwoordig auto’s in veel verschillende uitvoeringen. Zo heeft de fabrikant een groot assortiment en is het de consument die veel keuze heeft in het aanbod. Hierdoor ontstaat een vermogensverschil in één zelfde soort motorblok. Dit heeft alles te maken met de financiële belangen van de fabrikant. Wij kunnen deze waardes van de ECU aanpassen, waardoor er een vermogenstoename ontstaat in het motorblok. Uiteraard doen wij dit binnen de veiligheidsmarges van de fabrikant.

 

Stage 2 of Eco Chiptuning


Stage 2 chiptuning is een andere vorm van chiptuning. Het vermogen en koppel worden sterk aangepast, hierdoor zal de acceleratie van de motor aanzienlijk beter zijn. Bij Eco chiptuning zorgen wij ervoor dat u meer brandstof bespaart tijdens het rijden. Dat komt doordat de parameters worden nog meer aangepast. Daarnaast passen wij een uitgebreider programma toe tijdens het chiptunen.

Eco chiptuning richt zich speciaal op brandstofbesparing. Dit is vooral aantrekkelijk voor bedrijven die veel met auto’s werken. Eco chiptuning richt zich dus niet op prestatieverbetering met betrekking op het vermogen en trekkracht. Het bevordert dus niet de rijprestaties, maar de brandstofbesparing van een auto. Wij realiseren dit door de koppel te verhogen en de schakelpunten aan te passen. Daarnaast passen wij het domein aan waar de auto geen trekkracht heeft. U kunt met onze Eco chiptuning tot wel 15% brandstof besparen.

Sommige motoren bevatten een extra beveiliging in de motorcomputer. Bepaalde motoren die gemaakt zijn vanaf 2010 kunnen deze beveiligingssoftware hebben. Als uw motorcomputer deze software heeft passen wij de bootmode toe, waardoor het OBD chiptunen weer mogelijk is. Wij unlocken de motorcomputer, daarbij wordt de computer gedemonteerd en vrijgeschakeld. Daarna schrijven wij de aangepaste date in de computer. In totaal neemt dit proces gemiddeld 2 uur in beslag.

Hoe gaan wij te werk?

Om te beginnen lezen wij de software uit de ECU. Om deze software te kunnen uitlezen, kunnen we gebruik maken van de volgende mogelijkheden:

1. Wanneer u uw auto bij ons laat chiptunen, lezen wij de software uit uw ECU door gebruik te maken van de OBD-stekker in de auto. Dit is de diagnose-stekker die ervoor zorgt dat wij de software kunnen uitlezen.

2. Het kan zijn dat we de ECU uitbouwen om vervolgens de software direct uit de ECU kunnen lezen. De ECU wordt hierbij uit uw voertuig gehaald om vervolgens de software te kunnen lezen.

3. Wanneer u in het bezit bent van een ouder type auto kan het zo zijn dat wij de ECU uitbouwen. We maken daarna de ECU open en halen de chip eruit waar alle benodigde informatie opstaat. Op deze manier kunnen wij de software uitlezen.

Op dit moment kunnen wij beginnen met chiptunen. Wij programmeren de software naar uw wensen. De waarden in de software kunnen wij zo aanpassen dat u meer vermogen krijgt of dat uw voertuig meer brandstof bespaart.

  • Placeholder
  • Placeholder
  • Placeholder

Resultaten chiptunen bij Chip-Motion:


  • De trekkracht van uw voertuig kan met meer dan 30% toenemen.
  • Het vermogen van uw voertuig kan met meer dan 25% stijgen.
  • U kunt tot 15% van uw brandstofkosten bespraken door chiptuning bij Chip-Motion.
  • Het rijcomfort en rijplezier zal gegarandeerd toenemen.
  • Auto’s met een turbo of andere vorm van laaddrukvermogen hebben een prestatieverbetering van 20 tot 40%.
  • Eco chiptuning van Chip-motion resulteert tot een brandstofbesparing van 15%.

Een andere manier van chiptunen


Het is overigens mogelijk dat de standaard manier van het chiptunen bij Chip-Motion niet mogelijk is. Ten eerste kan de oorzaak hiervan zijn dat de software uit de ECU niet uit te lezen is. Dit kan verschillen per voertuig. Daarnaast kan het zo zijn dat de ECU beveiligd is, waardoor deze niet volgens de standaard manier te chiptunen is.

Op het moment dat een van de bovenstaande aspecten van toepassing is voor uw voertuig, monteren wij een externe ECU. Dit externe kastje plaatsen wij tussen een aantal sensoren naast de ECU. De functie van dit externe kastje is het reguleren van de spanning die wordt doorgegeven aan de actuatoren. Net zoals bij de ‘standaard’ manier van chiptunen worden de turbodruk en de het injectiesysteem aangepast.